Understanding Social Welfare and the Welfare State
Social welfare and the welfare state aim to provide a minimum income guarantee, support in times of personal and familial crises, and ensure access to certain social services without creating class distinctions. The welfare state intervenes in the economy to enhance social welfare by actively providing services and benefits to citizens. It encompasses a range of programs including social security, healthcare, education, and housing to improve the well-being of individuals and society.
Download Presentation
Please find below an Image/Link to download the presentation.
The content on the website is provided AS IS for your information and personal use only. It may not be sold, licensed, or shared on other websites without obtaining consent from the author. Download presentation by click this link. If you encounter any issues during the download, it is possible that the publisher has removed the file from their server.
E N D
Presentation Transcript
Sosyal refah ve sosyal hizmet ili kisi
Refah devleti Refah devleti, ki ilere ve ailelere, sahip olduklar m lklerin piyasa de erine bakmaks z n minimum bir gelir garanti ederek; ki isel ve ailevi krizlere yol a abilecek hastal k, ya l l k, i sizlik gibi belirli sosyal riskleri kar layabilecek g ce kavu turmak suretiyle ki iler ve aileler i in g vensizlik alan n daraltarak ve nihayet stat ya da s n f ayr m yapmaks z n t m vatanda lara belirli sosyal hizmetleri en iyi standartlarda sunmay garanti ederek, piyasa g lerinin i leyi ini de i tirmek amac yla devlet erkini politikalar ve idare yoluyla bilin li olarak kullanan devlettir..
Refah devleti denildii zaman, genel olarak sosyal refahn maksimizasyonu amac yla devletin ekonomiye aktif ve kapsaml m dahalelerde bulunmas n ng ren bir devlet modeli anla lmaktad r. Refah devleti en genel anlamda piyasa ekonomisinin ba ar s zl klar n ve yetersizliklerini ortadan kald rma amac n g tmektedir ve m dahaleci, d zenleyici, yeniden da t c ve giri imci bir devlet anlay d r. Refah devleti, sosyal refah n en elveri li bir ekilde vatanda lara sunulmas amac yla devletin ekonomiye aktif ve kapsaml m dahalelerde bulunmas n ng ren bir devlet anlay d r
Refah devleti aralar Refah devleti, "ara lar " y n nden, di er bir ifadeyle sundu u hizmetlere g re de tan mlanmakla birlikte refah devletinin ara lar konusunda bir g r birli i mevcut de ildir. ILO (International Labour Organization- Uluslararas al ma rg t ) taraf ndan kabul edilen minimum refah devleti ara lar (refah devleti hizmetleri), ki ilere sa lanan t m nakdi faydalar (sosyal sigorta ve sosyal yard m) ve kamu sa l k hizmetleridir. Wilensky, bu listenin genellikle e itim, sosyal hizmetler ve konutu da kapsayacak ekilde geni letildi ini ileri s rmektedir
Lindbeck (1999) refah devleti kavramn devlet tarafndan finanse edilen sosyal sigorta sistemleri, transferler, sa l k, ya l bak m ve ocuk bak m gibi hizmetlerin sa lanmas ya da desteklenmesi anlam nda kullanmaktad r. Yani devletin klasik rol nden (kolektif mallar retmek, e itli d sall klar kontrol etmek, fiziki altyap retmek gibi) farkl olarak e itli kamu harcama programlar na vurgu yap lmaktad r.
Sosyal refah sosyal hizmet ilikisi Sosyal refah ve sosyal hizmet birbiriyle ili kili ve ba lant l kavramlard r. Sosyal refah Barker (2003) yle tan mlamaktad r: Bir devletin, toplumun devam i in esas olan, bireylerin sosyal, ekonomik, e itim ve sa l kla ilgili ihtiya lar n kar lamalar na yard m eden programlar, yard mlar ve hizmetlerdir .
Bu tanma gre sosyal refah, sosyal hizmetlerden daha kapsayc bir kavramd r. Sosyal refah, sosyal hizmetleri kapsamaktad r. Sosyal refah ve sosyal hizmetler ncelikle uygulama d zeyinde ili kilidir. Bu iki temel tan mlaman n yan s ra sosyal refah sunumunda nemli olan baz kavramlar tan mlamakta yarar vard r. Bunlar, s ras yla sosyal, sosyal sorun, sosyal politika ve sosyal programlard r: Sanayile me s reci sonras ortaya kan sosyal sorunlar zmek amac yla geli tirilen sosyal politikalar ise sosyal programlar arac l yla y r t lmektedir.